Afscheidstekst uitvaart Tijn

Afscheidstekst

Het licht van Tijn

Juni, 2019. Zachte gitaarklanken vullen de zaal. Het ritme is bijna aanstekelijk en, net als de temperatuur buiten, warm. De neiging om mee te zingen komt op, ware het niet dat we hier op een afscheid zijn. En niet zomaar een afscheid.

In de week naar de begrafenis van Tijn wordt duidelijk hoeveel hij betekent voor alle mensen om hem heen. Heel veel. Daarom moet alles kloppen, vinden zijn dierbaren. De muziek, de kaarsen, de mensen, de bloemen, de foto’s en de woorden. Alles moet kloppen. Maar dít klopte niet.

‘Oneerlijk’ noemt zijn oudere broer Abel het. Spreken op de begrafenis van je jongere broertje. Zijn kleine broertje, waar hij altijd over zou waken. Nu is het andersom. Toch klinkt er naast verdriet ook kracht door. ‘We kunnen dit’, zegt Abel. Want voor je broertje kun je alles.

Tijn heeft volop gelééfd. Alle foto’s, en het zijn er veel, laten dat zien. Ze schetsen een beeld vol humor, liefde, energie. Tijn was niet zomaar je vader, man, zoon of vriend. Hij deed dat met 100 procent. Je kreeg het hele pakket.

Licht. Hij was en verspreidde een warm licht. Daarom zijn kaarsen in de hele ruimte geplaatst. Iedereen steekt er een aan. Een symbolisch gebaar. Raak, lief en warm. En we voelen het allemaal: het licht van Tijn is er. Nog steeds.

Laat dat een troost zijn voor iedereen die Tijn heeft gekend. Met iedere kaars zal zijn licht er zijn. En, het kan even duren, maar met dat kaarslicht zul je ooit voelen dat zeker niet alles, maar wel steeds meer in het leven weer ‘klopt’.

De gebruikte namen in deze tekst zijn om privacyredenen gefingeerd.