Zo blijf je robots (voorlopig) één stap voor

Robots op de werkvloer

Waar gaat het heen met recruitment? Hoe (en wanneer) krijgen we te maken met artificial intelligence? En wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Eind oktober was ik op HR Tech World, een internationaal congres op het gebied van HR en recruitment. Het programma bestond uit verschillende presentaties en workshops over de nieuwste trends en inzichten. Mijn doel? De toekomst van HR in beeld brengen. In dit artikel: wat is de rol van de mens in de vierde industriële revolutie – tussen de robots op de werkvloer?

Robots die bijna niet zijn te onderscheiden van mensen, robot-trainers, geautomatiseerde sollicitatiegesprekken, leren door augmented reality en algoritmes die de perfecte kandidaat voor je selecteren: soms rijst de vraag waar de mens blijft in de HR-branche.

Toch ontdekte ik dat de mens onmisbaar is en blijft. Marc Janssen, head of talent bij Rabobank: “Het World Economic Forum maakte een top tien van de eigenschappen die we rond 2020 nodig hebben. Op één staat ‘complex problem solving’, het vermogen om complexe problemen te kunnen analyseren en oplossen. Daarnaast zijn kritisch denken, creativiteit en people management eigenschappen die we in dit tijdperk niet kunnen missen.”

Robots mogen dan snel en sterk zijn: creatief zijn ze (nog) niet. Ook kritisch denken en het oplossen van complexe, onvoorziene problemen zijn eigenschappen die vooralsnog alleen voor mensen zijn weggelegd. Betekent dit dat we gerust kunnen ademhalen en dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de toekomst? Helaas.

Henrik Scharfe, CEO van Autonomous en internationaal spreker (die een robot van zichzelf liet maken): “Op dit moment kunnen we geen dag zonder robots op het werk. Maar over een paar jaar zullen robots ook in ons privéleven een belangrijke rol innemen. Hoe dat eruit zal zien en hoe snel dat zal gaan? Dat kan niemand voorspellen. Wat ik wel weet is dat ze steeds meer op mensen gaan lijken. Robots kunnen nog niet voelen of proeven, maar er zijn wél al robots die kunnen ruiken. Laat ze sniffen aan een glas wijn en ze vertellen je waar de wijn vandaan komt.”

Als robots steeds meer taken van mensen overnemen en steeds meer geïntegreerd raken in het dagelijks leven, verandert dat de wereld, stelt Scharfe. “Het werk verandert, grenzen zullen vervagen en de (economische) machtsverdeling zal verschuiven.”

Blijven leren

“We zullen onszelf daarom ‘future proof’ moeten maken”, aldus Janssen. “Learnability, leervermogen, wordt belangrijker dan ooit. We moeten up-to-date blijven om te kunnen profiteren van de veranderingen.”

>> Dit artikel schreef ik eerder voor het online kenniscentrum van Start People.