Boeddhistisch leraar Noah Levine bezoekt Amsterdam

buddha

Op donderdag 10 december bracht Noah Levine, oprichter van de boeddhistische Against the Stream Meditation Society (ATS), een bezoek aan spiritueel centrum de Roos in hartje Amsterdam. Deze ‘avond met Noah Levine’ was een mooie gelegenheid voor de Nederlandse ATS-sangha Tegen de Stroom in om hun Amerikaanse dharmaleraar weer eens te zien. Maar de dharmatalk bleek ook een laagdrempelige inleiding tot boeddhisme en meditatie te zijn – perfect voor geïnteresseerden en beginnende beoefenaars.

Aan de hand van zijn eigen levenservaringen vertelt Noah Levine hoe boeddhistische beoefening en meditatie kan zorgen voor de verlichting en zelfs de beëindiging van verslavingsproblemen. Daarmee doelt hij niet alleen op de verslaving aan alcohol of drugs, waar hij overigens zelf mee te maken heeft gehad, maar hij heeft het ook en vooral over de verslaving aan onze geest.

De verslaving aan het denken zorgt voor veel stress, pijn en ander lijden. Om deze verslaving de baas te worden is het allereerst nodig om het begrip verslaving te begrijpen en te definiëren. Noah: “De definitie van verslaving is zoiets als: compulsief herhalend gedrag dat op de lange termijn schadelijk is voor jezelf of voor anderen. Om van deze verslaving af te komen is het nodig om afstand te creëren tot de schadelijke, repetitieve gedachtes en er op die manier een nieuwe relatie mee op te bouwen.”

Het boeddhisme kent veel meditatieoefeningen die daaraan bijdragen. De Amerikaanse punker noemt er een paar: “Je kunt proberen om een gedachte te negeren. Maar je kunt je ook bedenken wat de gevolgen zijn van jouw gedachtes. Is de gedachte en de eventueel daaruit voortvloeiende actie op de een of andere manier schadelijk en zorgt hij voor problemen? Dan is het niet oké.” Zoals altijd draait hij er niet omheen en maakt hij de lessen van de boeddha niet ingewikkelder dan nodig is. Bovendien is het bevrijdend om van een boeddhistisch leraar te horen dat óók hij soms nog last heeft van negatieve gedachtes (“De geest is gestoord. Als ik een fiets zonder slot zie staan zegt mijn brein nog steeds dat ik ‘m moet stelen, ook al doe ik dat al jaren niet meer”). En bevrijdende eerlijkheid – is dat niet waar het om gaat in het boeddhisme, en in het leven?

Wilt u meer informatie over Noah Levine en Against The Stream Meditation Society? Kijk dan eens op de website http://www.againstthestream.org/. Bent u benieuwd naar de praktische lessen van Noah Levine? Bestel dan zijn boek Het hart van de revolutie waarin hij de lezer uitnodigt om de zoektocht naar het eigen, liefdevolle hart te ondernemen.

Foto: Lionsroar

Ik schreef dit artikel over de ‘avond met Noah Levine’ voor Milinda Uitgevers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.