De arbeidsmarkt in 2018: soft skills zijn belangrijker dan ooit

Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit in 2018

Hoe ziet de arbeidsmarkt er dit jaar uit? Te midden van alle onzekerheden is één ding zeker: de robotisering en automatisering van werk gaat de arbeidsmarkt veranderen. Robots nemen handwerk over en slimme software en expertsystemen vervangen of ondersteunen menselijke werknemers. Organisaties kunnen en moeten zich daarom onderscheiden met ‘soft skills’: typisch menselijke, ‘zachte’ waarden zoals creativiteit, inlevingsvermogen en leervermogen.

Op de werkplek draait het dus niet langer vooral om hard skills (de ‘technische’ functie-eisen), maar komt het neer op weten hoe je relaties met collega’s, klanten en medewerkers opbouwt en onderhoudt. Deze typisch menselijke competenties (samenwerken, leiderschap, creativiteit, inlevingsvermogen, kritisch denken, het vermogen om te leren en probleemoplossend vermogen) worden vanaf 2018 steeds belangrijker.

Soft skills van organisaties

Soft skills zijn moeilijker aan te leren dan kennis of werkzaamheden. Zachte waarden komen naar voren in de houding en het gedrag waarmee een organisatie medewerkers en klanten tegemoet treedt.

Succesvolle organisaties van nu focussen op deze soft skills. Hoe? Bijvoorbeeld door zowel team- als individuele prestaties te belonen en workshops en cursussen te faciliteren. Lees meer in dit artikel van Harvard Business Review.

Wat u kunt doen

Vooral aanpassingsvermogen en leervermogen zijn essentieel voor een geslaagde loopbaan van uw medewerkers. Let bij het werven van nieuwe medewerkers op deze typische ‘21ste-eeuwse’ vaardigheden.

Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit in 2018?

Start People signaleerde 10 arbeidsmarkttrends. Download de pdf!

>> Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het online kenniscentrum van Start People.